Gudinden Parvati:

Parvati er den hinduistiske gudinde for frugtbarhed, kærlighed og hengivenhed, samt af guddommelig styrke og kraft. Hun er mor gudinde i hinduismen, og har mange egenskaber og aspekter. Hvert af hendes aspekter udtrykkes med et andet navn, der giver hende over 100 navne i de regionale hinduistiske historier om Indien.

Generelt betragtes hun som en menneskekærlig gudinde, men Parvati har også destruktive inkarnationer, som f.eks. Durga, Kali, Shitala Devi, Tara, Chandi, og Mahavidyas. Hun har menneskekærlige inkarnationer i skikkelse af Kathyayini, Mahagauri, Kamalatmika, Bhuvaneshwari og Lalita, samt gudinden for kærlighed og hengivenhed Kamakshi. Umiddelbart virker det selvmodsigelse, at Parvati både er den lyse Gauri, og den mørke Kali eller Shyama. Det henviser til hendes ”dobbeltfødte” natur som Sati og derefter som Uma. Men endnu vigtigere tyder det på, at den ene – den rolige og fredsommelige hustru Uma – i tider med krise, kan ændre sig til den grundlæggende kaotiske og ødelæggende natur som Kali, som afslørende står med en fod på hendes mands Shivas bryst.

Parvati danner sammen med Lakshmi, gudinde for rigdom og velstand og Saraswati, gudinde for viden og læring treenigheden af hinduistiske gudinder.

Parvati er gift med den hinduistiske gud Shiva, beskytteren af universet og alt liv. Ifølge hinduismen er Shiva og Parvati forældre til alle mennesker. Hun er datter af bjerget kong Himavan og gudinden Mena. Oprindelig betyder hendes navn: “Datter af Parvata”, som er en personifikation af Himalayabjergene.

Parvati er mor til de hinduistiske guder Ganesha (ham med elefanthovedet), visdommens, intelligensens og undervisningens gud samt Kartikeya,krigs gud og leder for guderne hær. Hun er søster til guden Vishnu, opretholderen og gudinden Ganga, floden-gudinden.

Man se Parvati afbillede enten siddende på en tiger, her reprensenter hun styrke og kraft – eller som den anden halvdel af hendes mand Shiva og anses her som moderjord, moder af alle skabninger.